Συρροές κρουσμάτων λιστερίωσης στις ΗΠΑ σχετιζόμενες με έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες

15 Φεβρουαρίου 2022

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διερεύνηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δύο ξεχωριστών επιδημικών συρροών κρουσμάτων τροφιμογενούς λιστερίωσης που σχετίζονται με συσκευασμένες, έτοιμες προς κατανάλωση ανάμεικτες σαλάτες.

Μια από συρροές, η οποία συνδέεται με συσκευασμένες σαλάτες που παρήγαγε η γνωστή εταιρεία εμπορίας φρούτων και λαχανικών Dole, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων και τη νοσηλεία άλλων 13, σύμφωνα με στοιχεία του CDC.

Τα ύποπτα τρόφιμα  που ενοχοποιούνται για την εκδήλωση των κρουσμάτων λιστερίωσης περιλαμβάνουν ανάμεικτες σαλάτες λαχανικών, ανάμεικτα χόρτα, σαλάτες του Καίσαρα με σως και πολλούς άλλους τύπους σαλατών συσκευασμένων σε σακούλες και έτοιμων προς κατανάλωση.

Οι ανακλήσεις των προϊόντων της εταιρείας ξεκίνησαν τέλη Δεκεμβρίου. Οι ενεχόμενες συσκευασμένες σαλάτες βρίσκονταν στο ράφι με διάφορες επωνυμίες εκτός της Dole, συμπεριλαμβανομένων των Ahold, HEB, Kroger, Lidl, Little Salad Bar, Marketside, Naturally Better, Nature’s Promise, President’s Choice και Simply Nature και είχαν ημερομηνίες «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» τις 30 Νοεμβρίου 2021, έως και τις 9 Ιανουαρίου 2022. Η Dole εξέδωσε ενημερώσεις εθελοντικής ανάκλησης των προϊόντων της μέσω της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και στις 7 Ιανουαρίου 2022, με την πλήρη λίστα των ανακαλούμενων σαλατών.

Το CDC συνεχίζει, επίσης, την έρευνά του για μια ξεχωριστή επιδημική συρροή κρουσμάτων λιστερίωσης που σχετίζεται με συσκευασμένες σαλάτες της εταιρείας Fresh Express. Σχετικά με αυτή τη συρροή κρουσμάτων, ο FDA ανακοίνωσε στις 20 Δεκεμβρίου 2021 την ανάκληση πολλών εμπορικών σημάτων συσκευασμένης σαλάτας της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των Fresh Express, Bowl & Basket, Giant Eagle, Little Salad Bar, Marketside, O Organics, Signature Farms, Simply Nature, Weis Fresh from the Field, και Wellsley Farms Organic. Το CDC ανέφερε ότι η επιδημία είχε ως αποτέλεσμα 10 νοσηλείες και έναν θάνατο σε 8 πολιτείες των ΗΠΑ.

Η λοίμωξη από λιστέρια ή νόσος της λιστερίωσης προκαλείται από την κατανάλωση τροφής που έχει μιανθεί από το βακτήριο Listeria monocytogenes. Τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται κάποιου είδους μαγείρεμα ή θερμική επεξεργασία και μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν, ενοχοποιούνται συνηθέστερα για την εκδήλωση της νόσου. Τέτοια τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν τα (τεμαχισμένα) ωμά λαχανικά, το μη παστεριωμένο γάλα ή τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από απαστερίωτο γάλα και ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, υπολογίζεται ότι 1.600 άνθρωποι νοσούν από λιστερίωση κάθε χρόνο ενώ 260 περίπου πεθαίνουν. Ανάμεσά τους, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι έγκυες γυναίκες, οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι. Εκτός από διάρροια, ναυτία και πυρετό, οι νοσούντες λιστερίωσης μπορεί να εμφανίσουν ρίγη και μυϊκούς πόνους. Επίσης, το βακτήριο μπορεί να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου προκαλώντας πολλές δυσάρεστες παρενέργειες, όπως πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση, απώλεια ισορροπίας και σπασμούς. Τα συμπτώματα της λιστερίωσης μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση της μιασμένης με λιστέρια τροφής, αλλά η περίοδος επώασης του βακτηρίου για την εκδήλωση συμπτωμάτων στον άνθρωπο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 30 ή και παραπάνω ημέρες.

Πηγή https://www.medscape.com/viewarticle/967953

LinkedIn
LinkedIn