PFAS: Σε ισχύ από 01/01/23 τα νέα όρια στα τρόφιμα

25 Ιανουαρίου 2023

PFAS: Σε ισχύ από 01/01/23 τα νέα όρια στα τρόφιμα

Για πρώτη φορά, η Ενωσιακή νομοθεσία καθορίζει μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για τις υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) στα τρόφιμα.

Η ευρεία χρήση των PFAS, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η επιμόλυνση των τροφίμων με τις ουσίες αυτές οφείλεται κυρίως στη βιοσυσσώρευση σε υδάτινες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες και η διατροφή είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε αυτές τις ουσίες.

Ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2388 έρχεται να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, θεσπίζοντας όρια σε συγκεκριμένα τρόφιμα, για τις εξής PFAS:

  •  υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS)
  • υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA)
  • υπερφθοροεννεανοϊκό οξύ (PFNA)
  • υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ (PFHxS)

Στην Eurofins Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών, συμβαδίζοντας πάντα με τις εξελίξεις, πραγματοποιούμε αναλύσεις για τις πιο πάνω PFAS σε τρόφιμα.

Επικοινωνήστε μαζί μας: waternet@ergastiria.gr – 210-7470500

LinkedIn