PFAS: Σε ισχύ από 01/01/23 τα νέα όρια στα τρόφιμα
Για πρώτη φορά, η Ενωσιακή νομοθεσία καθορίζει μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για τις υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) στα τρόφιμα.
Η ευρεία χρήση των PFAS, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η επιμόλυνση των τροφίμων με τις ουσίες αυτές οφείλεται κυρίως στη βιοσυσσώρευση σε υδάτινες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες και η διατροφή είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε αυτές τις ουσίες.
Ο νέος Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2388 έρχεται να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, θεσπίζοντας όρια σε συγκεκριμένα τρόφιμα, για τις εξής PFAS:
- υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS)
- υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA)
- υπερφθοροεννεανοϊκό οξύ (PFNA)
- υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ (PFHxS)
Στην Eurofins Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών, συμβαδίζοντας πάντα με τις εξελίξεις, πραγματοποιούμε αναλύσεις για τις πιο πάνω PFAS σε τρόφιμα.
Επικοινωνήστε μαζί μας: waternet@ergastiria.gr – 210-7470500