Αύξηση των κρουσμάτων νοροϊού: Πρέπει να ανησυχούμε;

8 Απριλίου 2022

Ο νοροϊός (norovirus) προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα, με κύρια συμπτώματα τον έμετο και τη διάρροια. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού, οπότε ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσει με νοροϊό αρκετές φορές στη ζωή του.

Ο άνθρωπος μολύνεται μέσω επαφής με κάποιον ασθενή, μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου και νερού και μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο, εφόσον στη συνέχεια βάλει τα χέρια του στο στόμα.

Σύμφωνα με αναφορές του CDC (Centers for Disease Control and Prevention) και του NBC NEWS, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού COVID-19 στις Η.Π.Α. μειώνεται, νέα κρούσματα νοροϊού αναφέρονται καθημερινά, με αποτέλεσμα να είναι πλέον το Νο1 αίτιο τροφιμογενούς λοίμωξης στην Αμερική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το NBC NEWS, οι συρροές κρουσμάτων νοροϊού στην Αμερική θυμίζουν την περίοδο πριν την έναρξη της πανδημίας του COVID-19.

Ειδικοί υποθέτουν ότι η χαλάρωση των μέτρων λόγω Covid-19 και η επιστροφή στην κανονικότητα (και στις κακές συνθήκες υγιεινής) επέτρεψε την άνθηση άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένου του νοροϊού, τα κρούσματα του οποίου αυξήθηκαν περίπου 4 φορές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη ασπίδα για την προστασία μας από τον νοροϊό και μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη των παρακάτω μέτρων:

– Να εφαρμόζεται καλή υγιεινή των χεριών, ειδικά μετά από τη χρήση της τουαλέτας, πριν από την προετοιμασία φαγητού και μετά από την επαφή με ρούχα ή κλινοσκεπάσματα των αρρώστων.

– Να πλένονται καλά τα λαχανικά που πρόκειται να καταναλωθούν ωμά.

– Τα τρόφιμα να μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 63οC.

– Να απολυμαίνονται σχολαστικά οι επιφάνειες που σχετίζονται με τρόφιμα (σκεύη και πάγκοι κουζίνας)

– Όποιος είναι άρρωστος, δεν πρέπει να προετοιμάζει φαγητό, έως και 2 ημέρες μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων.

– Να γίνεται καλό πλύσιμο με ζεστό νερό των ρούχων και των κλινοσκεπασμάτων όσων νοσούν με νοροϊό.

– Οι νοροϊοί επιβιώνουν σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (έως 60οC), γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν υπάρχει υπόνοια για γαστρεντερίτιδα λόγω νοροϊού.

– Να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που νοσούν για τουλάχιστον 2 μέρες αφότου εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Τα εργαστήρια μας, είναι τα μοναδικά εργαστήρια στην Ελλάδα που είναι διαπιστευμένα για την ανάλυση της ανίχνευσης του νοροϊού σύμφωνα με μέθοδο που βασίζεται στην ISO 15216-1:2017 και μπορούμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην έγκαιρη διάγνωση του ιού και στην πρόληψη της μόλυνσης των ατόμων.

Πηγές ενημέρωσης:

https://www.ecdc.europa.eu/en/norovirus-infection

https://www.cdc.gov/norovirus/index.html

Ιογενής Γαστρεντερίτιδα

LinkedIn