Η μαύρη σοκολάτα απειλείται περισσότερο από τα βαρέα μέταλλα

27 Μαρτίου 2023

 Η μαύρη σοκολάτα απειλείται περισσότερο από τα βαρέα μέταλλα

  • Επιστήμονες του Consumer Reports, ενός ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τις ΗΠΑ, ανέλυσαν πρόσφατα δείγματα από 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας για βαρέα μέταλλα. Οι μπάρες δειγματίστηκαν από την αγορά στην περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ σε όλες ανιχνεύθηκαν κάδμιο και μόλυβδος.
  • Ο οργανισμός αναφέρει πως η κατανάλωση μιας μερίδας περίπου 30 γραμμαρίων/ημέρα για 23 από αυτές τις σοκολάτες, θα εξέθετε έναν ενήλικα σε επίπεδο που χαρακτηρίζεται ως επιβλαβές, για ένα τουλάχιστον από αυτά τα μέταλλα. Πέντε από τις ράβδους ήταν πάνω από αυτά τα επίπεδα, τόσο για το κάδμιο όσο και για τον μόλυβδο.
  • Όπως τονίζουν, τα μέταλλα της σοκολάτας βρίσκονται κυρίως στα στερεά κακάο. Για την παρασκευή σοκολάτας, οι κόκκοι κακάο συνθλίβονται για να διαχωριστούν τα μη λιπαρά στερεά κακάο από το βούτυρο κακάο. Τα επίπεδα στερεών κακάο τείνουν να είναι υψηλότερα στη μαύρη σοκολάτα παρά στη σοκολάτα γάλακτος, γι’ αυτό η μόλυνση από βαρέα μέταλλα θεωρείται περισσότερο πρόβλημα της μαύρης σοκολάτας.
  • Κατά τη μελέτη της πηγής μόλυνσης, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάδμιο βρίσκεται ήδη στους σπόρους κατά τη συγκομιδή τους, επειδή τα φυτά κακάο απορροφούν κάδμιο που βρίσκεται στο έδαφος. Αυτό στη συνέχεια συσσωρεύεται στους σπόρους καθώς μεγαλώνουν τα δέντρα.
  • Ο μόλυβδος, ωστόσο, φαίνεται να εισέρχεται στο κακάο μετά τη συγκομιδή των κόκκων. Οι ερευνητές που μελετούσαν τη μόλυνση διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα μολύβδου ήταν χαμηλά όταν συγκομίστηκαν για πρώτη φορά οι σπόροι του κακάο, αλλά αυξήθηκαν καθώς αυτοί αφέθηκαν να στεγνώσουν για μέρες στον ήλιο. Υπάρχει μόλυβδος στα σωματίδια του αέρα κοντά σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε μέρη όπου έχει χρησιμοποιηθεί βενζίνη με μόλυβδο και η σκόνη αυτή θα μπορούσε να κολλήσει στο εξωτερικό των σπόρων.
  • Η μακροχρόνια έκθεση – ακόμη και μικρές ποσότητες – σε βαρέα μέταλλα, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά, επειδή τα μέταλλα μπορεί να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα, να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσουν σε χαμηλότερο IQ.
  • Η συχνή έκθεση ενηλίκων σε μόλυβδο, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του νευρικού συστήματος, υπέρταση, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, νεφρική βλάβη και αναπαραγωγικά προβλήματα. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με εταιρεία έρευνας αγορών, το 15% των καταναλωτών τρώνε καθημερινά σοκολάτα.
  • Όπως αναφέρει το Reuters, πρόσφατα ο οργανισμός Consumer Reports με επιστολές προς τις 4 μεγάλες παραγωγούς εταιρείες σοκολάτας Hershey Co, Mondelez International Inc, Theo Chocolate και Trader Joe’s, τις κάλεσε να δεσμευθούν για τη μείωση των επιπέδων των βαρέων μετάλλων στα προϊόντα τους, με deadline συγκεκριμένα τη φετινή γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μια γιορτή στην οποία συνήθως η κατανάλωση σοκολάτας είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Να σημειωθεί πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1881/2006 θεσπίζει μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα για το Κάδμιο σε μια σειρά από προϊόντα σοκολάτας, όμως για τον μόλυβδο δεν υφίστανται νομοθετημένα όρια.

Πηγές:

https://article.images.consumerreports.org/image/upload/v1672933163/prod/content/dam/CRO-Images-2022/Special%20Projects/Consumer_Reports_Test_Methodology_for_Heavy_Metals_in_Chocolate_Bars_-_January_2023.pdf

https://www.reuters.com/business/retail-consumer/consumer-reports-urges-dark-chocolate-makers-reduce-lead-cadmium-levels-2023-01-23/

LinkedIn